6 Faktor Penyebab Keguguran Rambut

Alhamdulillah, syukur…:)

Sudah agak lama juga Mama tidak berkongsi anything yang related dengan product yang Mama jual. So, untuk hari ini, Mama ingin berkongsi beberapa info berkaitan dengan penjagaan rambut kita.

Biasalah kita, wanita, memang sangat mementingkan kesihatan rambut. Bukan setakat kulit muka sahaja yang kena flawless, kalau boleh, rambut pun mestilah kena cantik dan sihat.

Ramai juga yang contact Mama untuk membeli Marine Essence Nourishing Shampoo atas sebab rambut mereka selalu gugur. Jadi, sebelum you all untuk decide hendak beli Shampoo Marine Essence ini, apa kata, kita baca dulu, kenapa rambut kita gugur. Apa faktor yang menyumbang kepada keguguran rambut?

Supaya, sebelum you all beli shampoo ini, you all boleh kenal pasti, kenapa rambut you all gugur. Sebab adakalanya, mungkin shampoo ini kurang berkesan, kerana faktor keguguran rambut you all bukan disebabkan masalah kulit kepala…T___T

6 FAKTOR YANG MENYUMBANG KEPADA KEGUGURAN RAMBUT

Tekanan fizikal (physical stress)

Tekanan fizikal ini adalah tekanan yang memberikan trauma pada tubuh badan kita. Seperti mengandung, terlibat dalam kemalangan, jatuh sakit yang agak teruk, dan sebagainya. Tekanan fizikal ini boleh memberi perubahan kepada ke dalam badan kita. Ini juga boleh menyebabkan kepada rambut makin menipis dan selalu gugur.

Tetapi, jangan risau, apabila badan kembali kepada normal, rambut pun akan kembali kepada normal. Jadi, janganlah terlampau stress. Yang penting, beri peluang kepada badan untuk sihat seperti biasa.

Jadi, kalau you all sedang mengandung, rambut gugur adalah normal. Lebih-lebih lagi, selepas melahirkan anak. Kerana badan kita baru sahaja mengalami tekanan fizikal. Bagi masa pada badan kita untuk kembali sihat. Insya Allah, rambut pun akan kembali normal dan kurang gugur. Jangan risau ya.

Perubahan hormon

Perubahan hormon juga boleh menyebabkan kepada keguguran rambut. Kalau you all perasan, dalam 1 cycle period normal kita (dari hari pertama kita period sehingga ke period seterusnya), kalau you all monitor betul-betul, akan ada minggu yang kita akan mengalami keguguran rambut lebih daripada biasa. Dan ada hari yang rambut tidak gugur pun. So, itu tandanya, badan kita sedang mengalami perubahan hormon yang normal. Jadi, jangan risau.

Tetapi, jika you all mengalami masalah hormon yang tidak seimbang, ini juga merupakan faktor utama kepada keguguran rambut yang mungkin agak extreme. Antara penyebab biasa kepada hormon yang tidak seimbang adalah menyusukan bayi, masalah berkaitan rahim seperti Polycystic Ovary Syndrome (PCOS), cysts dan sebagainya. Hormon yang tidak seimbang ini juga boleh kepada pengaliran haid yang tidak teratur.

Jadi, kalau boleh, jika you all ada masalah hormon yang tidak seimbang, sebaiknya, boleh jumpa doktor untuk dapatkan rawatan. Kecuali bagi ibu yang menyusukan bayi, selagi you all menyusu badan, selalunya, memang hormon tidak akan seimbang. Jadi, memang normal, ketika waktu you all menyusukan bayi, you all juga mengalami masalah keguguran rambut lebih daripada biasa.

Untuk kes ini, selalunya, rambut akan kembali normal, selepas you all habis tempoh menyusukan bayi. Jadi, enjoy the journey of breastfeeding, dan jangan risau sangat bab rambut gugur ya.

Tekanan emosi

Kebiasaannya, tekanan emosi tidak akan menyebabkan keguguran rambut secara direct, cuma akan memburukkan lagi keadaan. Seperti contoh, jika rambut you all sering gugur disebabkan masalah lain seperti tekanan fizikal dan masalah hormon yang tidak stabil, tekanan emosi akan menyebabkan keadaan keguguran rambut you all lebih teruk.

So, seboleh-bolehnya, boleh belajar untuk cuba kawal emosi untuk mengelakkan keadaan keguguran rambut you all lebih teruk. Obviously, kalau kita tengok rambut kita gugur lebih banyak, kita akan lebih stress, but, still, boleh try belajar untuk control emosi kita.

Kehilangan berat badan yang mendadak

Kehilangan berat badan yang mendadak adalah salah satu bentuk tekanan fizikal kepada badan. Kerana badan akan mengambil masa untuk adjust kepada keadaan baru, begitu juga dengan masalah keguguran rambut. Walaupun kehilangan berat badan tersebut adalah baik untuk badan kita.

Cuma pastikan, you all bukan sedang mengalami masalah pengambilan makanan seperti aneroxia dan bulimia.

Selalunya, boleh beri masa kepada badan lebih kurang 6 bulan untuk kembali kepada normal. Insya Allah, masalah keguguran rambut pun akan berkurangan.

Anemia

Anemia is a condition in which you don’t have enough healthy red blood cells to carry adequate oxygen to the body’s tissues. Having anemia may make you feel tired and weak.

Ada banyak sebab yang menjadikan badan kita mengalami anemia. Salah satunya, kekurangan besi (iron deficiency) di dalam badan kita.

Iron deficiency anemia is caused by a shortage of iron in your body. Your bone marrow needs iron to make hemoglobin. Without adequate iron, your body can’t produce enough hemoglobin for red blood cells.

Jika kita mengalami masalah anemia disebabkan kekurangan besi dalam badan kita, kita boleh cuba ambil iron supplement untuk mengatasi masalah tersebut.

Over styling

Kalau kita jenis yang suka style kan rambut kita dengan style yang berlebihan, kemungkinan, itu juga penyebab kepada keguguran rambut kita. Selain dengan style rambut yang berlebihan, penggunaan bahan-bahan harsh chemical juga boleh menyumbang kepada keguguran rambut.

Keadaan ini juga bukan setakat boleh merosakkan akar rambut, malah boleh menyebabkan rambut you all tidak akan tumbuh semula.

Selain daripada menggunakan bahan-bahan yang boleh merosakkan rambut dan kulit kepala you all, sangat-sangat disarankan untuk you all menggunakan perapi rambut setiap kali selepas shampoo. Pastikan juga shampoo dan perapi rambut you all bebas daripada bahan yang merbahaya kepada kulit kepala you all. Biarkan rambut you all kering semulajadi, dan kurangkan penggunakan hair dryer dan hair straightener.

So, adakah keguguran rambut you all disebabkan oleh salah satu 6 faktor di atas? No worries, Insya Allah setiap masalah keguguran rambut you all pasti ada jalan penyelesaiannya. Jika you all faham keadaan dan masalah keguguran rambut you all, mungkin bukan setakat bertukar shampoo sahaja yang you all perlu buat.

Apa-apa pun, Mama harap entry yang Mama type ini boleh membantu untuk masalah keguguran rambut you all. Anyway, jika you all sedang mencari shampoo dan perapi rambut yang tidak mengandungi any harsh chemicals, bebas daripada paraben dan SLS, you all boleh mencuba Siri Penjagaan Rambut Marine Essence.

So far, dalam siri penjagaan rambut Marine Essence ini ada 2 product, iaitu shampoo dan perapi rambut. Mana tahu, selain penjagaan pemakanan, penggunaan kedua-dua product ini juga boleh menjadi booster kepada rambut yang lebih sihat dan cantik.

Semoga bermanfaat untuk semua…:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *