Amazing November 2017

By the time I’ve written this entry, it is the month of December 2017 already. I couldn’t believe how this year is approaching the end. Time flies so fast, eh?

Selalunya, hujung-hujung tahun, kita mesti akan banyak check diri  kita semula kan? Azam kita, sudah ada yang selesai kah? Sudah ada perubahan kah pada diri kita? Bagaimana dengan ilmu agama kita? Makin bertambah kah?

Atau kita masih lagi di takuk yang lama?

Apa-apa pun, tepuk dada and tanya diri sendiri. Adakah kita mahukan diri kita berubah ke arah yang lebih baik, atau pun masih berkeadaan sama?

Anyway, untuk entry ini, as usual, Mama akan recap semula aktiviti rakan-rakan kongsi #PBAngels untuk bulan November 2017. Alhamdulillah, for another month has passed.

Rakan kongsi #PBAngels yang pertama kali terima customer Premium Beautiful secara cash. Terkejut rakan kongsi. And at the same time, memang teruja sangat beliau untuk belajar tentang Premium Beautiful dan bagaimana untuk handle customer Premium Beautiful.

Selalunya, untuk rakan kongsi yang baru untuk belajar tentang Premium Beautiful, memang kami sangat tekankan untuk pergi jumpa customer bersama mentor. Bukan apa, untuk memastikan setiap customers yang berurusan dengan rakan kongsi #PBAngels menerima consultation dan penerangan tentang Premium Beautiful.

Bagi Mama, hendak beli Premium Beautiful, memang sudah ada ramai agent yang jual Premium Beautiful. Cuma, nasihat Mama, wajib beli Premium Beautiful dengan agent yang bertauliah.

Agent yang bertauliah, selalunya, memang sudah pergi course Premium Beautiful yang diadakan oleh pihak syarikat sebelum ini. Dia juga sudah belajar bagaimana untuk pakaikan Premium Beautiful pada customer.

And ilmu tentang Premium Beautiful, Insya Allah mantap. Melainkan dia agent baru, dan masih lagi dibimbing oleh mentor sepenuhnya. Yang ini pun you all boleh beli, selagi dia masih lagi dibimbing oleh mentornya.

Insya Allah, agent yang bertauliah selalunya, service tip top. And even though you all sudah beli Premium Beautiful bertahun-tahun sebelum ini, you all masih boleh contact agent bertauliah tersebut untuk after sales service (hantar untuk repair, contohnya).

Nampak kan, perbezaan dengan agent Premium Beautiful yang bertauliah atau tidak?

Satu lagi perbezaan ketara between agent Premium Beautiful yang bertauliah atau tidak, adalah dari segi harga yang ditawarkan. Selalunya, agent yang bertauliah akan beri harga pasaran. Jarang sekali agent bertauliah offer harga yang tersangatlah merepek murahnya. If you guys memang dapat offer harga bawah daripada RM2,000, then you have to be extra careful. Chances are, you guys memang sedang berurusan dengan agent yang tidak bertauliah.

Selalunya kes macam ini, disebabkan ingin cepat habiskan stok Premium Beautiful yang sedia ada di tangan. And you all belum tentu akan dapat saiz yang tepat. Mungkin ketat untuk you all. And belum tentu agent tersebut akan ajar cara pakai Premium Beautiful.

So, terpulang pada you all.

Anyway, back to the entry. Gambar di atas adalah hasil jualan pada awal bulan November 2017, rakan kongsi Mama yang jauh berada di Terengganu. Yes, hendak berniaga bersama-sama dengan team #PBAngels, tidak kisah you all berada di mana pun. Asalkan you all memang rajin, ada internet connection yang stabil, ada smart phone yang tidak cepat ‘hang’, Insya Allah, you all memang boleh mula berniaga bersama kami.

Alhamdulillah, another hasil jualan (walaupun tidak banyak) rakan kongsi #PBAngels. Mungkin ada di antara you all tertanya-tanya, bagaimana untuk mula berniaga bersama team #PBAngels? Mudah sangat. Untuk permulaan, you all hanya perlu register sebagai ahli sebanyak RM50 sahaja.

Material (seperti poster product, info-info bergambar product), akan disediakan. You all akan diterangkan bagaimana untuk capai level-level dalam business ini.

Mudah sahaja kan, untuk bermula? Memang mudah. Seterusnya, bergantung kepada kerajinan you all untuk capai sales. Mentor akan ajar bagaimana untuk update di Facebook, apa yang kena update dan bagaimana untuk handle customers.

Mama pernah menulis satu entry tentang 3 post wajib yang you all kena update di dalam Facebook, jika you all menggunakan Facebook sebagai satu platform untuk berniaga. Seterusnya, kena banyak belajar dengan mentor bagaimana untuk kembangkan kumpulan you all.

Antara rakan kongsi #PBAngels yang memang consistent setiap bulan sales melebihi RM500. Beliau hanya bermula dengan sebagai ahli RM50. One thing about beliau, tidakl mudah patah semangat. Tidak mudah berputus asa. And always dengar cakap mentor…:)

Yang ini pun, antara rakan kongsi #PBAngels yang bermula dengan RM50. Sales kumpulan bulanan cecah RM5,000 ~ RM10,000. Memang sudah pun genggam income 4-angka setiap bulan. And sudahpun menukar kereta beliau kepada kereta Nissan. Alhamdulillah. Kereta yang selesa untuk keluarga beliau.

Apa yang Mama ingin katakan, di dalam business ini, tiada secret recipe pun. Yang penting, kena rajin dan jangan cepat putus asa. Istiqomah dalam berusaha. And always remember, hard work always beat talent. Walaupun orang tersebut berbakat dalam berniaga, manis mulut bagai, kalau dia malas, apa pun tidak jalan. Tetap tidak boleh berjaya.

Tetapi, kalau orang itu tidak tahu apa-apa dalam berniaga, tidak mempunyai background business, tetapi disebabkan dia sangat rajin, sentiasa usaha kuat, Insya Allah, kejayaan akan menjadi milik orang tersebut.

Jika ada di antara you all ingin berniaga bersama #PBAngels, you all boleh contact Mama at: +6 019 – 4419 180 (Izyan), or you can always email me at: lea4016@yahoo.com / lea4016@gmail.com.

Dan last but not least, sentiasalah doakan kejayaan kami selalu. Aamiin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *