Amazing September 2017

Alhamdulillah, syukur…:)

Bulan baru, semangat baru.

As usual, setiap awal bulan, Mama pasti akan menceritakan pencapaian rakan-rakan kongsi #PBAngels dari segi jualan. Alhamdulillah, pada bulan lepas, memang ada peningkatan lagi, kalau dibandingkan dengan bulan sebelumnya. Syukur pada-Mu, Ya Allah.

Seperti biasa, awal bulan, adalah waktu untuk restock product. Kebanyakan rakan-rakan kongsi Mama ini bekerja sepenuh masa, sambil buat business ini secara part-time. Jadi, mereka memang run business ini dari rumah. Letak stok di rumah, and menggunakan social media sebagai platform untuk berniaga.

Alhamdulillah, memang Allah banyak mudahkan urusan rakan-rakan kongsi #PBAngels untuk berniaga.

Ada beberapa orang pernah contact Mama, untuk berniaga. Untuk tambah pendapatan. And soalan paling lazim Mama pernah terima, berapa modal yang diperlukan? Secara terus terangnya, tiada modal dikenakan kalau hendak berniaga. Just perlu register sebagai member sebanyak RM80.00. And selalunya, Mama akan sarankan products yang hot-selling untuk mula berniaga. Selepas itu, terpulang, kalau hendak beli products terlebih dahulu untuk dijadikan stok di tangan.

Kebanyakan rakan-rakan kongsi #PBAngels memang bermula dengan sebagai member. And slowly kumpul duit untuk hendak beli beberapa products sebagai kegunaan sendiri, dan sebagai modal untuk update di kedai online mereka (seperti Facebook dan Instagram). Of course, Mama akan ajarkan bagaimana hendak berniaga di social media. Selebihnya, terpulang pada usaha kita, sama ada sekejap-sekejap, ataupun berterusan sehingga berjaya.

Ada rakan kongsi Mama, bermula sebagai member, beli sedikit products untuk bermula. Mama pesan, kalau boleh, guna gambar sendiri lagi baik, kalau hendak dibandingkan dengan guna gambar yang kita Google from internet. And apa yang beliau buat, beliau bawa products yang tidak berapa banyak itu ke mall terdekat, cari background putih, and minta kawan beliau ambil gambar guna handphone yang biasa-biasa, ambil gambar beliau bersama products yang beliau bawa daripada rumah.

Kata beliau, di rumah, tiada background cantik hendak ambil gambar.

Gigih kan? Alhamdulillah, beliau pun jenis tidak mudah berputus asa. Setiap bulan sales masuk tanpa henti. Memang sekali restock beratus-ratus. Daripada bermula sebagai member, sekarang ini memang jumlah sales terkumpul cecah hampir 5-angka.

Hendak seribu daya, mesti kena usaha seribu cara. Jangan letak alasan. Gambar di atas, adalah gambar rakan kongsi yang berulang alik dari stokis ke rumah, naik motorsikal. Nampak macam susah jer kan? Tapi, sebenarnya, followers beliau di Facebook memang ramai. Setiap hari pun ada hantar products pada customers. Alhamdulillah.

Ada rakan kongsi saya, selepas habis bekerja terus ke stokis. Malam sambung berniaga. Jadi, jangan kata berniaga ini susah. Sebabnya, kalau kita hendakkan syurga pun, memang tidak boleh goyang kaki. Letak Allah dalam perbuatan kita, dalam perniagaan kita, dalam pekerjaan kita, dalam diri kita. Biar orang nampak kita susah, janji kita sendiri tahu, yang kita sudah usaha sebaik-baik-nya. And sentiasa berdoa supaya Allah sentiasa menghadirkan ketenangan hati di sebalik kesusahan yang orang nampak itu.

Janji, kita tidak menyusahkan orang lain…:)

Ratu Herba Maharani dalam team #PBAngels. Mula jual Herba Maharani kotak kecil-kecil, sekarang ini, setiap bulan, memang berkotak-kotak yang beliau restock. Alhamdulillah.

Jangan takut untuk bermula dengan zero. Yang penting, belajar, ambil ilmu products. Daripada zero, kalau sentiasa berdoa, berusaha dan bertawakkal, tidak mustahil Allah boleh jadikan kita seorang hero…:)

Alhamdulillah, syukur….:) Rezeki rakan kongsi #PBAngels di Klang, Selangor. Bulan ini, dia minta saya meng Aamin kan doa beliau, hendak sales 4-angka pula. Insya Allah. You all pun doakan juga untuk beliau ya. Semoga Allah mempermudahkan urusan rakan kongsi #PBAngels selalu.

Awal bulan sudah restock, akhir bulan pun kena restock products untuk customers tersayang. Alhamdulillah, syukur…:) Good job #PBAngels.

Kemain penuh dua-dua tangan. Ya Allah, semoga Allah sentiasa memberkati perjuangan kami dalam business ini. Kami ingin cepat-cepat bebas hutang, Ya Allah. Bantulah kami, Ya Allah. Sesungguhnya, kami tidak kuat tanpa kekuatan dari-Mu, Ya Allah. Aamiin.

Alhamdulillah. Semoga bulan Oktober 2017 memberikan perkembangan yang lebih baik. Berita baik untuk semua rakan kongsi #PBAngels. Insya Allah. Doakan kami ya!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *