Free Trip To Holland & Belgium: 11 ~ 17 April 2012 (First Day)

17 Flares Filament.io 17 Flares ×

Finally, an update. Anyway, untuk update kali ini, Mama hendak update about my last trip to Holland & Belgium. For me, this is like the most awaiting trip ever. Sebab dari zaman kecil-kecil dahulu, memang Mama teringin sangat hendak pergi Europe countries. Maybe sebab teringin hendak tengok, apa yang special sangat mengenao Europe countries ini kan? Alhamdulillah, apabila company annouce package ke Holland & Belgium, memang Mama berazam sangat hendak qualify at least satu ticket for myself. Alang-alang company hendak beri secara percuma, kenapa Mama hendak melepaskan peluang ini kan? Just do it.

Trip To Holland & Belgium- Day 1 - 1

Anyway, entry ini untuk hari pertama we all di Holland & Belgium. We all pergi dari 11 April 2012 up until 17 April 2012. Basically, our flight was at 11.55 malam from Kuala Lumpur International Airport (KLIA), menaiki pesawat Malaysia Airlines, and berlepas ke Airport Schipol, Amsterdam. Perjalanan akan mengambil masa 13 jam and dijangka sampai di Airport Schipol, Amsterdam, jam 6.30 pagi waktu Amsterdam. Anyway, untuk pengetahuan you all, waktu Holland And Belgium lewat 6 jam dari waktu Malaysia. So, kalau Malaysia dah pukul 12 tengahari, di Holland and Belgium, baru pukul 6 pagi. So, untuk orang yang tidak biasa macam Mama, memang boleh jet-lagged. sebab susah hendak adjust timing.

Trip To Holland & Belgium- Day 1 - 2 Trip To Holland & Belgium- Day 1 - 3

Ketika tengah tunggu hendak check-in untuk masuk flight. This time Mama bawa my own mother, sebab my mother teringin sangat hendak pergi Europe countries.

So, after we all arrived kat Aiport Schipol, Amsterdam, we all naik bas yang sedang menanti we all untukk menuju ke our first destination, iaitu Brussels, ibu kota Belgium. Sepanjang perjalanan, Mama rasa sangat kagum sangat dengan keindahan pemandangan dari Holland nak menuju ke Brussels. Cantik sangat. And you all just imagined, rumah ala-ala cottage style itu memang banyak sangat di Holland. Cantik sangat design rumah tersebut. And not forgetting, kincir angin. Oh, memang macam jakun sekejap we all sebab nampak kincir angin in real lives.

Trip To Holland & Belgium- Day 1 - 4 Trip To Holland & Belgium- Day 1 - 5

Yeay!!!! Masa ini sudah sampai Aiport Schipol, Amsterdam, and selepas claim our baggage, we all kena bertukar uniform, pakai jacket tebal-tebal, sebab temperature di Holland & Belgium is between 3 ~ 15 degrees Celcius. Memang sejuk.

Trip To Holland & Belgium- Day 1 - 6 Trip To Holland & Belgium- Day 1 - 7

Ini kincir angin version modern.

Trip To Holland & Belgium- Day 1 - 8 Trip To Holland & Belgium- Day 1 - 9 Trip To Holland & Belgium- Day 1 - 10

Sebelum bertolak ke our destination, berhenti rest sekejap kat one of the cafe. Sejuk-sejuk begini, minum teh memang sedap. One thing di sini, kalau setakat order tea, memang boleh dapat biscuits for free.

After sampai di Brussels, we all singgah untuk melihat salah satu monument yang sangat famous di Brussels, which is The Atomium.

“The Atomium is a monument in Brussels, originally built for Expo ’58, the 1958 Brussels World’s Fair. Designed by André Waterkeyn and Les Architectes Polak, it stands 102 metres tall. It has nine steel spheres connected so that the whole forms the shape of a unit cell of an iron crystal magnified 165 billion times.” Source: http://en.wikipedia.org/wiki/Atomium

Trip To Holland & Belgium- Day 1 - 11 Trip To Holland & Belgium- Day 1 - 12 Trip To Holland & Belgium- Day 1 - 13

One thing yang Mama kagum about this The Atomium, just imagine, this monument dibina pada tahun 1958, but, kalau tengok monument tersebut, saiapa sangka, kan? Sebab macam monument zaman moden, bukan zaman tahun 1958. Hebat betul pemikiran arkitek waktu itu.

Selepas tue, we all bertolak untuk makan tengahari di Restoran  La Moule Sacree. We all makan roti and chicken. Don’t worry, everything yang we all makan, memang 100% halal. One thing yang Mama suka about free trips ini, sebab foods yang company provided memang halal food. So, tidak perlu risau.

Trip To Holland & Belgium- Day 1 - 14

Bergambar dengan DDM Dewi.

Trip To Holland & Belgium- Day 1 - 15 Trip To Holland & Belgium- Day 1 - 16

Inilah restoran tempat we all lunch.

Trip To Holland & Belgium- Day 1 - 17

With beloved CDM Salha Zain and DSM Nur.

Trip To Holland & Belgium- Day 1 - 18

Selepas makan tengahari, we all bertolak ke Grand Place dan melihat monument seterusnya yang tersangat famous di Kota Brussels, which is Cheeky Manneken Pis, atau direct translation nyer ialah, ‘Budak Kencing’. Macam tidak senonoh, kan? Ada banyak mitos about this monument, tapi it’s just myths.

Trip To Holland & Belgium- Day 1 - 19

Cantik kan bangunan Grand Place nie…:)

And after that, seperti our tour leader, Richard cakap, ‘lontaran pertama’ akan dilaksanakan di Grand Place. It means shopping, guys. Grand Place nie dibina pada abad ke-16 and masih lagi dipelihara dengan baik sehingga skang nie. And telah menjadi salah satu tapak bersejarah UNESCO. Memang senibinanya sangat menggagumkan. Sangat besar and sangat tinggi and reka bentuknya sangat unik. Sangat terperinci. Kalau you all nak baca lebih lanjut about Grand Place, maybe you all baca di sini: http://en.wikipedia.org/wiki/Grand_Place

We all shopping banyak barang souvenirs di Grand Place. Di Grand Place, banyak kedai souvenirs yang sangat-sangat berkualiti, shopping malls and ada banyak cafe, yang boleh singgah untuk minum-minum. Di sini you all boleh dapatkan the famous coklat Godiva dengan harga yang sangat murah. Just imagine, kalau di Malaysia, Mama tengok butik coklat Godiva kat KLCC tersebut macam exclusive, hendak masuk pun takut, sebab mahal kan, tapi di sini, kedai coklat Godiva tersebut ala-ala macam kedai runcit. Mama pun ada borong other chocolates selain coklat Godiva.

Trip To Holland & Belgium- Day 1 - 20 Trip To Holland & Belgium- Day 1 - 21 Trip To Holland & Belgium- Day 1 - 22

So, after shopping di Grand Place, we all check in ke our our first hotel, which is Hotel Thon City Centre. Over all, it was a nice experience. Memang superb. Overall, untuk first day, memang Mama enjoy sangat. The scenery, the journey, semua memang marvelous. So, after this Mama akan bersambung ke entry seterusnya, which is Day 2. Stay tuned people.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *