Free Trip To Vietnam: 18~21 March 2012 (Third Day)

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Okey, bersambung untuk entry hari ketiga untuk trip Vietnam…:)

Untuk hari ketiga nie, we all nyer theme colour is orange…:) So, memang nampak orange jer la we all nie. Pagi-pagi, after breakfast, we all bertolak ke Cu Chi Tunnel, salah satu tempat bersejarah di Vietnam. Cu Chi Tunnel nie banyak sangat kesan sejarah and banyak sangat citernyer…:)

Cu Chi Tunnel nie dibina sepanjang 200km, dengan hanya menggunakan penyodok kecik and tangan orang Vietnam. Basically, orang Vietnam, especially orang kampung Cu Chi bina Cu Chi Tunnel nie untuk menyembunyikan diri dari tentera US yang sedang memburu gerila komunis Vietnam, yang dipanggil Viet Kong. Tetapi, tentera US nie tak dapat nak bezakan Viet Kong dengan penduduk Vietnam biasa, menyebabkan tentera US bunuh sahaja maner-maner penduduk Vietnam yang dierorang nampak. So, untuk menyelamatkan diri, penduduk kampung Cu Chi yang ketika itu diserang tentera US, bina terowong kecil untuk menyelamatkan diri.

Trip To Vietnam Day 3 - 1Bergambar di depan entrance ke Cu Chi Tunnel dengan Team Fabulosity dulu…:)

Trip To Vietnam Day 3 - 2Yang menarik dan ajaibnya, di dalam terowong nie, dibina jugak beberapa kawasan perkampungan kecil untuk penduduk Vietnam tinggal, dan untuk gerila Viet Kong nie berbincang bagaimana nak mengalahkan tentera US. Bayangkan, kat bawah tanah tue, ader beberapa perkampungan kecil, and siap ader hospital, dapur, sekolah, bilik mesyuarat, basically, sumer lengkap la…:) Memang hebat kan penduduk Vietnam nie. Of course, takder bangunan la dalam terowong tue, just macam bilik camtue jer.

Trip To Vietnam Day 3 - 3Bayangkan lubang nak masuk ke terowong tue, sebesar A4 paper jer. Memang sah-sah orang Vietnam nie kecik. Kalau ditutup lubang tue, memang tak perasan langsung ader lubang nak ke terowong tue. Disebabkan lubang tue memang kecil, tentera US memang langsung tak dapat nak cari lubang tue.

Trip To Vietnam Day 3 - 4Ayah pon muat…:)

Penduduk Vietnam yang bersembunyi di dalam Cu Chi Tunnel nie hanya keluar daripada terowong tersebut pada waktu malam untuk mencari makanan dan buat other things. Tapi, untuk beberapa ketika sahaja. Bukan selalu. And penduduk Vietnam tinggal di dalam terowong tersebut, selama 20 tahun, and makanan asas mereka adalah ubi semata-mata.

Trip To Vietnam Day 3 - 5Trip To Vietnam Day 3 - 6Memang kalau dengar, kesian sangat. Teraser penderitaan dierorang yang ketika itu, hidup dalam ketakutan sebab biler-biler maser sahaja mereka boleh dijumpai oleh tentera US dan dibunuh. Tapi, semangat mereka untuk hidup memang buat Mama kagum sangat. Dengan hanya berbekalkan penyodok dan tangan mereka, mereka mampu bina terowong sepanjang 200km, and siap ader perkampungan kecil di bawah tanah. Memang sangattttt amazing.

Trip To Vietnam Day 3 - 7Trip To Vietnam Day 3 - 8Trip To Vietnam Day 3 - 9Trip To Vietnam Day 3 - 10Trip To Vietnam Day 3 - 11Banyak sangat history yang Mama belajar about Vietnam nie. Memang banyakkkkkkkkkk sangat menyedarkan diri Mama nie.

Perjalanan ke Cu Chi Tunnel mengambil maser 2 jam from our hotel, so, maser dalam perjalanan tue, our tour guide, Michael, ader citer serba sedikit about Vietnam War. Memang nampak sedih sangatttt muker Michael maser citer pasal perang tue. And, his grandparents also terbunuh sebab kena bom, tak sempat nak selamatkan diri. Kesiannn kan?

After Cu Chi Tunnel, we all bertolak ke Runification Palace. Palace nie dulu didiami oleh Presiden Vietnam, and now hanya dijadikan muzium…:) Memang cantik and besar sangat…:)

Trip To Vietnam Day 3 - 12Lunch time…:)

Trip To Vietnam Day 3 - 13Our tour guide, Michael…:) Memang banyakkkkkkkk sangat benda dier tau about Vietnam nie…:)

Trip To Vietnam Day 3 - 14Trip To Vietnam Day 3 - 15Trip To Vietnam Day 3 - 16Trip To Vietnam Day 3 - 17Trip To Vietnam Day 3 - 18With Team Fabulosity…:)

Trip To Vietnam Day 3 - 19With our beloved mentor and leader, CDM Kak Salha…:)

As usual, setiap free trips from the company, memang akan ader satu malam diadakan malam gala dinner. So, pada sebelah malamnyer, malam tue diadakan malam gala dinner. Untuk group we all, we all pakai traditional Vietnamese suits, berwarna hijau…:) So, malam tue, memang menyerlah la masing-masing pakai baju traditional Vietnam bersamer dengan topi Vietnam…:)

Trip To Vietnam Day 3 - 20Comel tak we all, berpakaian traditional Vietnamese suits?

Trip To Vietnam Day 3 - 21Trip To Vietnam Day 3 - 22Trip To Vietnam Day 3 - 23Our group with CDM Kak Salha Zain..:)

Trip To Vietnam Day 3 - 24Our table…:)

Trip To Vietnam Day 3 - 25Trip To Vietnam Day 3 - 26Trip To Vietnam Day 3 - 27With Team Eagle, under pimpinan of DDM Kak Lily…:)

Trip To Vietnam Day 3 - 28Alhamdulillah, untuk hari ketiga, memang besh sangat setiap moment…:) Memang Mama enjoy sangat…:) Anyway, untuk hari keempat, there will be no entry for that, since hari keempat, we all bersiap sedia untuk pulang ke Malaysia. On that fourth day, we all sumer pakai red theme colour…:)

Alhamdulillah, syukur…:) Memang Mama enjoyyyy sangat trip kali nie sebab basically, Mama dapat bawak business partners, and biar mereka merasa bagaimana melancong secara percuma dengan company nie…:) Memang terpancar keseronokan di setiap wajah mereka, sebab sumer pon kali pertama melancong dengan company…:) Alhamdulillah, syukur…:)

Insya Allah, untuk our next trip ke Guangzhou, memang Mama berazam nak bawa seramai mungkin…:) Mama tahu, kat luar saner, memang ramaiiiiiiiii yang teringin nak melancong, tapi tak mampu jer. Insya Allah, with this business, memang you all berpeluang untuk melancong ke luar negara secara mewah…:) Not only that, bonus pon dapat tue…:) Yang penting, give yourself a chance, lapangkan dada and buka minda…:) Relakan diri untuk dibimbing, Insya Allah, you all pon PASTI BOLEH…:)

One thing yang Mama belajar from this trip is, orang Vietnam terkenal dengan semangat yang kuat. Berbekalkan semangat yang kuat untuk hidup, untuk survive, mereka berjaya menumpaskan tentera US tanpa sebarang senjata yang canggih…:) Oleh itu, marilah kiter samer-samer mengubah attitude kiter, untuk terus bersemangat meneruskan hidup, hari demi hari, ke arah yang lebih baik…:)

Insya Allah, sesiapa yang berusaha, pasti akan mendapat ganjarannyer…:)

Trip To Vietnam Day 3 - 29Trip To Vietnam Day 3 - 30

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *