Garam Buluh

Sedikit peringatan. Sebaik-baiknya, jika you all membeli Garam Buluh dengan agent lain, dapatkan khidmat nasihat daripada agent yang you all berurus niaga. Buat masa sekarang, Mama hanya memberikan khidmat nasihat kepada pelanggan yang berurus niaga dengan Mama.

Dan, Mama aware yang ada agent lain yang suka ambil gambar-gambar product dari blog Mama dan upload di platform lain untuk menjual product tersebut. Ingin Mama tekankan di sini, Mama hanya menjual product di blog Mama, iaitu: http:www.izyanliyana.com sahaja. Mama tidak mempunyai platform lain seperti Shopee, Lazada dan sebagainya. Jika you all nampak gambar product Mama di platform lain, itu bukannya Mama. Itu adalah agent yang tidak bertanggungjawab, yang menggunakan gambar product dari blog Mama. Jadi, Mama tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang pembelian yang you all beli dari platform lain.

Terima kasih kerana memahami…:)

Untuk pembelian Garam Buluh, you all boleh contact Mama at: +6 019 – 4419 180 (Izyan). Link untuk terus direct WhatsApp Mama: http://www.wasap.my/60194419180

Frequently Asked Questions (Soalan-soalan lazim):

Soalan: Bolehkah saya COD (Cash-On-Delivery) Garam Buluh?

Jawapan: Maaf, buat masa sekarang, Mama tidak menyediakan perkhidmatan COD. Hanya postage sahaja.

Soalan: Adakah produk yang Mama jual, original?

Jawapan: Semua produk yang Mama jual adalah original, bukan produk palsu (fake).

Soalan: Kenapa harga yang Mama jual adalah lebih tinggi daripada harga yang saya lihat di website lain?

Jawapan: Semua harga yang tertera adalah termasuk harga postage (samada ke Semenanjung Malaysia / Sabah & Sarawak), dan mematuhi harga yang ditetapkan oleh HQ.

Soalan: Bolehkah pesakit buah pinggang mengamalkan Garam Buluh?

Jawapan: Tidak boleh.

Untuk hendak tahu lebih details tentang Garam Buluh, boleh baca entry di bawah ya. Mama sangat sarankan untuk baca penerangan Mama mengenai Garam Buluh di bawah, sebelum you all contact Mama and bertanyakan soalan. Bukan apa, kebanyakan soalan yang you all bakal tanya, mungkin sudahpun dijawab di dalam entry blog Mama ini. So, harap sangat you all dapat baca sehabisnya sebelum you all decide untuk contact Mama, untuk mengelakkan Mama menjawab soalan-soalan lazim.

Mama ucapkan terima kasih kerana sudi membaca entry blog Mama…:)

Hai-O Garam Buluh didatangkan dalam 2 jenis bentuk iaitu:

Hai-O Garam Buluh Premier Drink. Yang ini dalam bentuk serbuk dan dibungkus dalam sachet kecil. Setiap kali pengambilan, hanya perlu bancuh 1 sachet dan minum.

Hai-O Garam Buluh Premier Cooking Salt Powder. Yang ini digunakan untuk menggantikan garam biasa yang kita gunakan ketika memasak. Ia juga boleh digunakan sebagai bahan perasa dalam masakan untuk menambahkan rasa sedap pada masakan tersebut.

Kemasinan Hai-O Garam Buluh Premier Cooking Salt Powder adalah sama seperti garam masakan biasa, jadi tidak perlu menggunakan kuantiti yang banyak ketika memasak. Penggunaan Hai-O Garam Buluh Premier Cooking Salt Powder juga tidak akan mempengaruhi rasa lauk.

Sebelum Mama teruskan untuk menulis tentang Hai-O Garam Buluh, Mama akan bercerita dahulu beberapa fakta tentang pemakanan dan kesihatan secara general. Menurut kata pakar pemakanan, Dr. Ragner Berg,

“Kombinasi makanan yang seimbang terdiri daripada 80% makanan beralkali dan 20% makanan berasid.”

Menurut kata Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO),

“pH darah yang sihat adalah di antara 7.34 ~ 7.45. Darah yang berasid menimbulkan banyak masalah kesihatan.”

Boleh dikatakan, antara kebanyakan punca penyakit manusia ini disebabkan pemakanan yang tidak seimbang dan asid yang berlebihan di dalam badan. Dan kebanyakan penyakit ini juga berkait dengan kekurangan zat galian di dalam badan.

Mineral sangat penting kepada tubuh badan kita. Antara beberapa fungsi mineral kepada badan secara general:

 • Membantu vitamin dan enzim untuk memproses sel-sel metabolisma.
 • Membentuk struktur protein dan enzim.
 • Meningkatkan daya pertahanan badan (immunisasi).
 • Menyeimbangkan tahap pH badan dan meneutralkan asid.
 • Menjadi elemen penting kepada tulang, otot dan darah.
 • Membuang toksin, mengelakkan keradangan dan jangkitan.
 • Membantu mengurangkan masalah penghadaman.
 • Mencegah penyakit kronik seperti masalah jantung, tekanan darah tinggi, kencing manis dan masalah buah pinggang.

Fungsi dan risiko kekurangan mineral kepada badan:

Boleh klik pada gambar untuk view yang lebih besar dan jelas.

Badan manusia tidak dapat menghasilkan sendiri. Sumber mineral boleh diperolehi melalui makanan dan minuman, seperti air, sayur-sayuran dan buah-buahan.

Garam juga merupakan salah satu sumber mineral kepada badan. Cuma, zaman sekarang ini, kebanyakan kita menggunakan garam melebihi dari sukatan yang diperlukan oleh badan kita. Garam buatan zaman moden juga mengandungi 99% Natrium Klorida (NaCl) dan bersifat asid. Disebabkan proses pengilangan dan penggunaan aditif ketika penghasilan garam ini menyebabkan kehilangan mikro elemen.

Bahaya NaCl kepada badan apabila digunakan secara berlebihan:

 • Tekanan darah tinggi (hypertension)
 • Penyakit kardiovaskular
 • Strok
 • Hipertrofi ventrikel kiri dan pembengkakan jantung
 • Ulser usus dan duodenum
 • Penurunan pepsin
 • Kanser
 • Masalah rambut
 • Osteoporosis
 • Water retention

Jadi, kita boleh nampak dengan jelas, apabila badan kita kekurangan mineral yang diperlukan oleh badan. Dan bagaimana garam sebenarnya memainkan peranan penting kepada sumber mineral kepada badan, selain sumber makanan yang lain. Cuma, garam biasa ini tidak boleh diambil secara berlebihan.

Jadi, apa kata kita mula bertukar kepada Hai-O Garam Buluh sebagai alternatif garam yang kita ambil selama ini.

Hai-O Garam Buluh menggunakan garam yang dijemur di bawah matahari. Garam ini diperolehi daripada air laut (yang kaya dengan tenaga bijih-bijih bawah tanah) Pulau Xiongjin dan Pulau Yanping yang terletak di Pantai Barat Korea. Hai-O Garam Buluh adalah organik dan 100% semulajadi.

Cara penghasilan Hai-O Garam Buluh:

Proses penghasilan Hai-O Garam Buluh ini adalah diwarisi daripada tradisi Korea sejak  1300 tahun yang lalu. So, sebenarnya, Hai-O Garam Buluh ini bukanlah sesuatu yang baru, cuma mungkin kita baru sahaja ingin mengenali Hai-O Garam Buluh.

Bahan utama untuk menghasilkan Garam Buluh:

 • Garam yang diperolehi dari air laut Pulau Xiongjin dan Pulau Yanping.
 • Buluh yang berusia 3 tahun.
 • Tanah liat.
 • Batang pokok pine.

Garam semulajadi ini dimasukkan ke dalam buluh yang berusia tiga tahun. Kemudian ia ditutup dengan tanah liat dan dimasukkan ke dalam relau bagas. Ia dibakar dengan pokok pine sehingga buluh dibakar menjadi serbuk dan ketulan garam buluh terbentuk. Pembakaran adalah secara berulang kali (sebanyak 9 kali) dengan menggunakan suhu 1300 darjah Celcius.

Selepas proses pembakaran, bahan berbahaya seperti logam berat dan kotoran yang ada dalam garam telah dineutralkan atau disingkirkan, manakala intipati pokok pine (resin pine, minyak pine) dan buluh (200 lebih jenis elemen surih yang diperlukan oleh badan) bercampur ke dalam garam dan menambahkan kandungan ion logam inorganik yang diperlukan oleh badan manusia. Seperti magnesium, kalsium, kalium, kuprum, ferum, zink dan sebagainya.

Cara pembakaran Hai-O Garam Buluh adalah secara tradisional dan tidak mengandungi sebarang agen anti-penghabluran.

Garam Buluh ini juga terdapat dalam produk-produk seperti di bawah:

 • Min Kaffe (minuman kopi dengan campuran Garam Buluh)
 • Min Cha (minuman teh tarik dengan campuran Garam Buluh)
 • Shake Me Cocoa (minuman protein soya dengan campuran Garam Buluh)
 • Siri Penjagaan Diri Marine Essence

Sifat-sifat perubatan yang ada pada bahan-bahan utama dalam penghasilan Hai-O Garam Buluh.

Hai-O Garam Buluh kaya dengan bahan-bahan mineral dan mempunyai kandungan magnesium, kalsium dan kalium yang tinggi. Kandungan-kandungan ini membantu untuk keseimbangan badan.

Hai-O Garam Buluh mempunyai pH kimia 10 ~ 11.5 dan bersifat alkali.

Apakah bezanya Hai-O Garam Buluh dengan garam biasa?

Hai-O Garam Buluh menggunakan garam dijemur di bawah matahari yang berorganik dan 100% semulajadi sebagai sumber. Garam ini diperolehi daripada air laut yang kaya dengan tenaga bijih-bijih bawah tanah Pulau Xiongjin dan Pulau Yanping yang terletak di Pantai Barat Korea.

Garam semulajadi ini dimasukkan ke dalam buluh yang berusia tiga tahun, kemudian ditutup dengan tanah liat, dimasukkan ke dalam relau bagas, dan dibakar dengan pokok pine sehingga buluh dibakar menjadi serbuk dan ketulan garam buluh terbentuk. Garam buluh telah menyingkirkan bahan berbahaya terhadap badan (misalnya logam berat dan bahan kimia) dalam proses pembuatannya, pada masa yang sama meningkatkan nilai nutrisinya.

Kebanyakan garam biasa melalui pemprosesan kimia, kandungan natrium adalah lebih tinggi, justeru itu, pengambilan masa panjang akan memudaratkan kesihatan.

Bolehkah kanak-kanak dan ibu mengandung mengambil Hai-O Garam Buluh?

Boleh, dengan saiz pengambilan yang kurang iaitu ¼ hingga ½ sachet.

Bolehkah pesakit tekanan darah tinggi mengambil Hai-O Garam Buluh?

Boleh, kandungan natrium dalam garam buluh adalah sangat rendah, tidak akan mempengaruhi tekanan darah. Manakala kandungan bahan mineral yang banyak dapat memperbaiki kesihatan badan.

Hai-O Garam Buluh mempunyai bau yang tidak menyenangkan, apakah bau itu? Adakah ia membahayakan badan manusia?

Bau garam buluh adalah bau semulajadi yang terhasil selepas pembakaran dengan buluh dalam proses pembuatannya. Ia tidak membahayakan badan manusia.

Satu tips daripada Mama, jika you all rasa sukar untuk minum Hai-O Garam Buluh setelah dibancuh, Hai-O Garam Buluh boleh dicampurkan dengan air oren Sunkist (tanpa gula). Insya Allah, rasanya ala-ala seperti minum air asam boi. Cuma, jangan lah selalu ya. Biasakan juga untuk mengambil Hai-O Garam Buluh tanpa campuran apa-apa air minuman yang lain untuk kesan yang lebih efektif.

Bolehkah garam makan seharian diganti dengan Hai-O Garam Buluh?

Boleh, Hai-O Garam Buluh kaya dengan bahan mineral dan elemen surih, dapat menggantikan garam biasa sepenuhnya. Hai-O Garam Buluh tidak mengandungi sebarang bahan tambahan, logam berat dan bahan kimia. Malah kaya dengan bahan mineral dan elemen surih.

Adakah memasak dengan suhu tinggi akan merosakkan nutrien dalam Hai-O Garam Buluh?

Tidak.

Sesiapa pun sebenarnya, sesuai untuk mengamalkan Garam Buluh ini. Cuma, selalunya, Garam Buluh ini diamalkan oleh sesiapa yang mengalami masalah berikut:

 • Kencing manis
 • Tekanan darah tinggi
 • Sukar untuk membuang air besar dan selalu sembelit.
 • Badan yang tidak bertenaga dan mudah rasa letih
 • Sakit kepala yang teruk dan migrain

And bonus untuk ibu yang sedang menyusukan bayi mereka. Mereka juga boleh mengamalkan Garam Buluh ini sebagai minuman supplement dan detoks. Dalam masa yang sama, Garam Buluh ini boleh menjadi milk booster, dan membantu meningkatkan kuantiti susu badan.

Keberkesanan:

 • Menyingkirkan toksin dalam badan seperti logam berat, bahan kimia, bakteria, bahan buangan metabolisme, keracunan asid dan radikal bebas.
 • Menguatkan peristalsis saluran usus dan menyingkirkan najis yang lama terkumpul dalam usus. Sangat membantu untuk proses detoks.
 • Membekalkan bahan mineral dan elemen surih kepada badan manusia.
 • Menyelaras fungsi badan supaya sistem badan dapat beroperasi secara normal.
 • Menyelaras keseimbangan pH badan, mengembalikan susuk badan yang beralkali lemah.
 • Meningkatkan daya pemulihan badan.

Cara Pengambilan:

 • Garam Buluh Premier Drink: Bancuhkan 1 sachet Hai-O Garam Buluh (Bamboo Salt) Premier Drink dengan 200ml air suam atau jus buah-buahan / air minuman oren Sunkist (pastikan air minuman adalah suam). Kacau dengan rata dan hidangkan.
 • Garam Buluh Premier Cooking Salt Powder: Gunakan Hai-O Garam Buluh Premier Cooking Salt Powder dalam jumlah yang sesuai pada semua masakan seharian.

Untuk sesiapa yang ada mengambil ubat doktor, tidak kisah apa jenis ubat sekalipun (kemungkinan untuk penyakit yang you all sedang alami seperti kencing manis dan darah tinggi), kalau boleh, jarakkan masa pengambilan ubat dan Garam Buluh Premier Drink. Garam Buluh Premier Drink sebenarnya boleh diambil pada bila-bila masa dalam sehari. Jadi, ikut waktu aturan ubat you all, dan selang dalam 4-6 jam, boleh ambil Garam Buluh Premier Drink sebagai supplement you all. Yang penting, jangan skip ubat doktor ya.

Mama sudah lama amalkan pengambilan Garam Buluh Premier Drink sebagai minuman untuk proses detoks. Selalunya, Mama akan ambil Garam Buluh Premier Drink pada waktu malam, sebelum tidur. Garam Buluh bersifat alkali, and badan kita selalunya berasid (disebabkan seharian kita sudah makan macam-macam).

So, apabila kita minum Hai-O Garam Buluh, Hai-O Garam Buluh akan membantu untuk meneutralkan keadaan dalam badan kita. So, kalau ada asid berlebihan, Insya Allah, boleh dikeluarkan melalui pembuangan air besar / kecil. So, secara keseluruhan, Hai-O Garam Buluh bukan sahaja meneutralkan badan kita, tetapi sangat membantu untuk proses pembuangan / detoks dalam badan kita.

Hai-O Garam Buluh ini juga boleh dijadikan sebagai air rendaman kaki. Boleh gunakan mana-mana jenis Hai-O Garam Buluh (sama ada dalam bentuk masakan atau dalam bentuk minuman) untuk dijadikan sebagai air rendaman kaki. Antara kelebihan air rendaman kaki Hai-O Garam Buluh apabila digunakan secara consistent:

 • Melegakan keletihan pada badan.
 • Mengurangkan rasa lenguh-lenguh pada anggota badan.
 • Melancarkan perjalanan darah dalam badan.
 • Melegakan kesakitan otot, sakit sendi, sengal dan kekejangan pada otot kaki.
 • Membantu merawat tumit kaki yang merekah.
 • Mengurangkan kesakitan akibat sakit gout.

Cara untuk buat air rendaman kaki:

 • Campurkan Garam Buluh dalam air suam. Pastikan air tersebut mencukupi untuk dibuat sebagai rendaman kaki.
 • Rendamkan kaki di dalam air rendaman kaki Garam Buluh selama sekurang-kurangnya 1 jam.
 • Untuk permulaan, buat selama 3 hari berturut-turut.
 • Kemudian, amalkan setiap seminggu sekali.
 • Disarankan untuk meminum banyak air semasa terapi.

Harga untuk sekotak Garam Buluh Premier Drink adalah RM149.00 termasuk postage untuk Semenanjung Malaysia.

Untuk Sabah dan Sarawak, harga sekotak Garam Buluh Premier Drink adalah RM159.00 termasuk postage.

Sekotak mengandungi 40 sachets. Satu sachet mengandungi 5g Garam Buluh.

Harga sebotol Garam Buluh Premier Cooking Salt Powder adalah RM62.00 termasuk postage untuk Semenanjung Malaysia.

Untuk Sabah dan Sarawak, harga sebotol Garam Buluh Premier Cooking Salt Powder adalah RM72.00 termasuk postage.

Sebotol mengandungi 200g Garam Buluh.

Sedikit peringatan. Sebaik-baiknya, jika you all membeli Garam Buluh dengan agent lain, dapatkan khidmat nasihat daripada agent yang you all berurus niaga. Buat masa sekarang, Mama hanya memberikan khidmat nasihat kepada pelanggan yang berurus niaga dengan Mama.

Terima kasih kerana memahami…:)

Untuk pembelian Garam Buluh, you all boleh contact Mama at: +6 019 – 4419 180 (Izyan). Link untuk terus direct WhatsApp Mama: http://www.wasap.my/60194419180

TESTIMONIALS

A testimonial yang Mama hendak share di sini is testimonial Garam Buluh. This one actually perkongsian from our friends in this business, about how Garam Buluh banyak membantu ayahnya, yang merupakan seorang pesakit kencing manis.

Alhamdulillah, syukur…:)

Kalau diikutkan, there has been too many awesome testimonials out there yang sudah pun mencuba Garam Buluh ini. And mostly, the testimonials came from yang ada masalah tekanan darah tinggi, yang ada penyakit kencing manis, yang ada masalah berkaitan dengan jantung, pernafasan, sakit sendi, migrain and so many more.

Di bawah ini, Mama hendak share beberapa lagi testimonials in video form bagaimana product Garam Buluh membantu untuk mengurangkan kesakitan mereka. Apa-apa pun, Garam Buluh ini adalah salah satu rawatan alternatif, yang menyembuhkan sesuatu penyakit itu tetap Allah Yang Maha Besar…:)

Salah satu kelebihan consume Garam Buluh ini, sangat-sangat membantu untuk breastfeeding mothers sebagai milk booster. Di mana, memang ada some of my rakan kongsi yang consume Garam Buluh ini and Alhamdulillah, pengeluaran / kuantiti susu badan mereka meningkat.

Testimonial Garam Buluh - Kak Farah - 1Testimonial Garam Buluh - Kak Farah - 2Alhamdulillah, syukur…:)

Another new testimonial of Garam Buluh, datang dari my customer. She bought Garam Buluh Premier Drink untuk ayahnya yang mengalami masalah kaki bengkak disebabkan kencing manis.

Testimonial Garam BuluhAfter consistent minum Garam Buluh Premier Drink, bengkak pada kaki ayahnya sudah beransur surut.

Another customer Mama, berkongsi pengalaman minum Garam Buluh Premier Drink selama 2 minggu. Paras gula dalam darah turun dari bacaan 13.5 sehingga 9. Alhamdulillah, syukur…:)

Daripada customer Mama yang sama sebelum ini, turut berkongsi, setelah 2 minggu minum Garam Buluh Premier Drink, buang air kecil / kencing lebih lawas dan rasa puas. Alhamdulillah, setiap kali bangun pagi, badan rasa lebih cergas.

Bacaan paras gula dalam darah dari 13.9 turun sehingga 5.2 selepas mengamalkan sekotak Garam Buluh Premier Drink. Pesakit kencing manis sejak tahun 2011. Pesakit ini juga memang jaga pemakanan dan jaga kesihatan.

Pesakit kencing manis yang sama, turut memberikan feedback, air kencing bertambah cantik. Tidak lagi berbuih. Badan lebih bertenaga dan tidak mudah rasa letih. Alhamdulillah, syukur…:)

Apa-apa pun, ini adalah salah satu usaha. Yang paling utama adalah dengan sentiasa menjaga kesihatan yang Allah telah kurniakan kepada kita semua. Sentiasa jaga pemakanan dan sentiasa bersenam.

Sedikit peringatan. Sebaik-baiknya, jika you all membeli Garam Buluh dengan agent lain, dapatkan khidmat nasihat daripada agent yang you all berurus niaga. Buat masa sekarang, Mama hanya memberikan khidmat nasihat kepada pelanggan yang berurus niaga dengan Mama.

Terima kasih kerana memahami…:)

Untuk pembelian Garam Buluh, you all boleh contact Mama at: +6 019 – 4419 180 (Izyan). Link untuk terus direct WhatsApp Mama: http://www.wasap.my/60194419180

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *