Premium Beautiful Tingkatkan Kuantiti Susu Badan

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Alhamdulillah, di sini, Mama ingin kongsikan salah satu kebaikan pemakaian Premium Beautiful, iaitu melancarkan pengaliran susu badan.

Sebelum itu, antara satu tips yang Mama amalkan untuk menambahkan kuantiti susu badan, ketika menyusukan anak-anak Mama, adalah dengan selalu buat power-pumping. Apa yang dikatakan dengan power-pumping ini? Di sini, Mama share satu article berkaitan dengan teknik power-pumping ini.

Increasing Breast Milk Supply-Power Pumping

The benefits for babies of breastfeeding have been well documented and in recent times, significant health benefits for women have also been uncovered. However despite their best efforts, many women experience issues with low supply.

Because breasts work on the principle of supply and demand, using a breast pump is often recommended. Regular pumping delivers to the brain a ‘make more milk!’ message and can be very effective in increasing supply. However despite regular pumping sessions many women do not see results as quickly or as effectively as they had hoped. Enter power pumping!

What is power pumping?

Power pumping is a technique that involves mimicking the frequent feeding of a baby experiencing a growth spurt. During these times your baby’s more vigorous, more frequent and longer suckling triggers an increased release of prolactin from the pituitary gland – the ‘make more milk!’ message.

How do I power pump?

Power pumping is not a replacement for regular breast pumping to increase supply. Instead, power pumping is intended to boost your progress by replacing one regular pumping session with a strategically designed alternative. It works by repeatedly emptying the breast, signalling the body to make more milk, more quickly.

To power pump, pick one hour each day or night (example: 7.00 a.m. every morning) and use the following pumping pattern:

    • Pump for 20 minutes; rest 10 minutes
    • Pump another 10 minutes; rest for 10 minutes
    • Pump again for 10 minutes; finish.

This provides 40 minutes of pumping in a 60 minute period. At other times during the day, use routine pumping. Some women find implementing power pumping on three consecutive days or nights is sufficient, while others may power pump for up to seven consecutive days to get results.

When will I see results?

Some women begin producing extra milk within 48 hours of finishing one cycle. Other women may not start to see results for up to a week so don’t be discouraged if it takes a little longer. The key is perseverance.

Taken from: http://www.pregnancy.com.au/breastfeeding/breastfeeding_information/increasing-breast-milk-supply-power-pumping.shtml

Selain mengamalkan power pumping, you all boleh juga mengamalkan any milk booster yang you all yakin. Di sini, sebenarnya, Mama ingin berkongsi, pemakaian Premium Beautiful merupakan salah satu alternatif untuk meningkatkan dan melancarkan pengaliran susu badan.

Seperti yang Mama pernah terangkan sebelum ini, Premium Beautiful mempunyai teknologi Far Infrared Rays (F.I.R.). Dengan pemakaian Premium Beautiful secara consistent, F.I.R. akan membantu untuk melancarkan pengaliran darah untuk seluruh badan kita.

F.I.R. will penetrates deep within the soft tissues of the breast area, helping to reduce swelling, relieve pain, and most importantly enhance the lymphatic drainage process. (Ini sebenarnya sangat membantu untuk memastikan susu badan lancar dan tidak tersumbat. F.I.R. membantu untuk mengurangkan keadaan bengkak susu).

Not only that, F.I.R. will actually stimulates and speeds up the circulation in the breast. Increasing circulation on every level is the key to a healthy cells. F.I.R. dilates the tiny blood vessels and capillaries relieving swelling, pain and speeding the lymphatic drainage process through the lymph nodes. F.I.R. also stimulates metabolic changes in living cells. This helps to produce energy for vital processes, and assist with the elimination of waste particles generated from the metabolic process.

F.I.R. is good for the breast tissues and will help reduce any stagnant or pooling of lymph fluid in and around the cells.

Bagaimana pula cara mudah untuk menyusukan bayi, ataupun mengepam susu ketika pakai Premium Beautiful?

  1. Mulakan dengan longgarkan tali bra (Long Bra atau Short Bra)
  2. Tarik / turunkan cup bra sehingga ke bawah breast. Dan keluarkan breast daripada cup bra.
  3. Boleh menyusukan bayi you all seperti biasa.
  4. Untuk yang hendak pam susu, ulang langkah 1 dan 2.
  5. Masukkan corong pam ke dalam cup bra.
  6. Adjust cup bra supaya ia boleh menutupi dan menyokong corong pam.

Insya Allah, jangan risau, walaupun you all selalu tarik cup bra ke bawah breast, bra takkan rosak. Jangan kepakkan atau cuba lipat ke bawah bra tersebut, sebab takut dikhuatiri tetulang di bawah cup bra tersebut akan patah.

Selain membantu meningkatkan dan melancarkan pengaliran susu badan, pemakaian Premium Beautiful juga membantu mengurangkan terjadinya bengkak susu.

So, Mama hendak share pengalaman Mama dan info mengenai bengkak susu badan ini. Info yang Mama dapat ini, Mama share dari: http://www.babycenter.com.my/a1043360/payudara-bengkak

Apa yang dikatakan dengan bengkak susu badan / payudara bengkak?

Pada minggu pertama selepas bersalin, anda mungkin dapati buah dada anda sangat membengkak, sakit, berdenyut, membonjol serta terasa penuh dan tidak selesa. Kadang-kala bengkak itu sampai ke bawah ketiak. Anda juga mungkin mengalami demam. Tetapi jangan risau. Walau seteruk manapun bunyinya, keadaan ini hanya sementara.

Kenapa bengkak susu badan terjadi?

Antara dua hingga enam hari selepas bersalin, susu badan terhasil dengan banyaknya untuk memenuhi keperluan bayi anda. Pada masa yang sama, lebih banyak darah mengalir ke buah dada dan sesetengah tisu di sekelilingnya akan membengkak. Akibatnya? Payudara yang penuh dan bengkak.

Bukan semua ibu baru mengalami bengkak payudara dalam erti kata yang sebenar. Sesetengah wanita mendapati buah dada mereka hanya menjadi lebih penuh sedikit, tetapi sesetengah yang lain pula mendapati payudara mereka telah menjadi sungguh besar dan keras.

Walaupun begitu, payudara bengkak sepatutnya hanya keadaan yang sementara sahaja. Selagi bayi anda melekap dengan betul dan diberi susu sekerap yang mungkin, bengkak anda akan cepat reda.

Bagaimana untuk mengurangkan / mengelak terjadinya bengkak susu badan? Bagaimana merawat bengkak susu badan?

Pertama, ingatlah bahawa payudara bengkak adalah tanda yang positif, iaitu anda sedang menghasilkan susu untuk menyusui bayi anda, dan tidak lama lagi, dengan bantuannya, anda akan menghasilkan jumlah yang sesuai. Sehingga itu:

  • Pakailah coli menyusu yang memberi sokongan, termasuk pada waktu malam. Pastikan ia benar-benar padan dan tidak terlalu ketat. Berdasarkan pengalaman Mama, the first 2 weeks, Mama memang pakai nursing bra, siang and malam. Selepas 2 minggu, Mama mula pakai Premium Beautiful Short corset pada siang hari, and pada waktu malam, mama akan tukar kepada nursing bra.
  • Susukan bayi anda dengan kerap, iaitu setiap dua atau tiga jam, walaupun anda terpaksa mengejutkan bayi anda daripada tidur. Pastikan bayi anda menyusu daripada kedua-dua belah payudara pada setiap penyusuan. Cuma pastikan sebelah yang pertama tadi telah dihisap sepenuhnya sebelum memberikan yang sebelah lagi. Pada sesi penyusuan yang berikutnya, mulakan dengan sebelah payudara yang terakhir dihisap.
  • Mungkin sukar untuk bayi anda melekap pada payudara anda apabila areola, iaitu kawasan kulit gelap di sekeliling puting, sangat keras. Untuk memastikan bayi anda melekap dengan betul, perah dengan tangan atau pam susu keluar sehingga areola menjadi lembut. Satu cara untuk memudahkan pengeluaran susu ialah dengan meletakkan tuala panas di dada, ataupun mandi dengan air suam sebelum memerah. Air suam mandian itu sendiri mungkin boleh menyebabkan susu keluar dengan sendirinya dan dapat melembutkan areola. Ini mungkin akan memakan masa. Sabarlah, dan teruskan mencuba!
  • Jika buah dada adalah terlalu penuh dengan susu, menggunakan pam sekali-sekala untuk mengeluarkan susu berlebihan adalah elok dan tidak akan memburukkan keadaan. Penghasilan susu yang berlebihan hanya akan berlaku jika si ibu mengepam lebih daripada keperluan bayinya sedangkan bayi itu sudah menyusu dengan baik. 2 minggu pergama adalah waktu terbaik untuk memulakan pumping session untuk buat stok susu bagi ibu yang ingin meneruskan penyusuan susu ibu selama 2 tahun. kerana pada masa ni, susu badan memang melimpah ruah.
  • Semasa bayi sedang menyusu, urut payudara yang sedang dihisapnya perlahan-lahan. Ini dapat membantu pengaliran susu dengan lebih lancar dan turut melegakan sedikit ketegangan dan ketidakselesaan pada payudara.
  • Sesetengah wanita mendapati, meletakkan daun kubis segar pada payudara boleh membantu melegakan kesakitan, walaupun tiada bukti untuk menyokongnya. Daun kubis itu mungkin ada kesan penyejukkan tetapi ia tidak dapat mengubati penyebab sebenar payudara bengkak iaitu susu tidak dikeluarkan daripada payudara dengan efisien.
  • Jika anda tidak dapat menahan sakit, anda boleh ambil ubat tahan sakit seperti parasetamol.
  • Pandang ke hadapan. Anda akan melepasi fasa ini dengan cepat dan tidak lama lagi dapat menikmati hubungan penyusuan dengan bayi anda yang sedang membesar.

Berapa lamakah payudara bengkak / bengkak susu badan akan berlanjutan?

Mujurlah, masalah payudara bengkak selalunya berlalu dengan agak cepat. Anda boleh menjangkakan ia akan berakhir dalam masa 24 hingga 48 jam, dan menyusukan bayi anda dengan kerap dan efisien patut membantu lagi.

Jika anda memilih untuk tidak menyusu badan dan sebaliknya memberi susu formula, anda mungkin dapati payudara menjadi sungguh penuh apabila susu anda mula mengalir. Selalunya, apa yang diperlukan hanyalah ubat penahan sakit dan memakai coli sokongan yang baik.

Kadang-kala, jika bengkak payudara itu sangat teruk, anda mungkin perlu memerah sedikit susu menggunakan tangan untuk melegakan tekanan pada buah dada.

Bolehkan saya teruskan penyusuan walaupun payudara bengkak / bengkak susu badan?

Boleh, dan memang itu yang sepatutnya. Jika boleh, susukan bayi anda sebaik saja dia dilahirkan, dan lakukan dengan kerap bermula daripada saat itu.

Perhatikan bayi anda untuk melihat tanda kelaparan seperti mencari puting, menghisap buku limanya dan menjadi resah.

Jika dia menangis, bermakna dia sudah sangat lapar.

Sebaik sahaja bengkak reda, payudara anda akan menjadi lebih lembut, walaupun masih penuh dengan susu.

Selalunya, after habis sessioan breasfeeding, Mama memang pam susu badan Mama sehinggakan kedua-dua breast menjadi betul-betul kosong. One of my own tips untuk mengelakkan terjadinya bengkak susu. One of the reason why terjadinya bengkak susu badan, sebab kita tidak mengosongkan breast kita dalam jangka masa yang agak lama.

Adakah payudara bengkak akan memberi kesan pada bayi saya?

Tidak. Tetapi ia mungkin membuatkan anda mahu menyusukannya sebanyak dan sekerap yang boleh.

Mengikut pengalaman Mama, apabila Mama pakai Premium Beautiful, apabila breast mula penuh dengan susu badan, F.I.R. akan melancarkan pengaliran susu badan dan membuatkan puting susu tidak tersumbat. So, sebelum terjadinya bengkak susu badan, instead of menjadi bengkak, susu badan akan menitis dari puting breast. Sedar-sedar, cup bra you all basah dengan susu badan.

TESTIMONIALS

Testimonial Premium Beautiful - Memperbanyakkan Susu Badan - 1 Testimonial Premium Beautiful - Memperbanyakkan Susu Badan - 2Perkongsian ikhlas dari customer Premium Beautiful, di mana pemakaian Premium Beautiful dapat membantu meningkatkan kuantiti susu badan.

Alhamdulillah. Bukan main happy customer berkongsi kesan positif sejak pakai Premium Beautiful. Susu badan meningkat sejak pakai Premium Beautiful.

Bukan sahaja peha mengecil dan perut tidak lagi menggeleber setelah pakai Premium Beautiful, malah susu badan customer ini juga bertambah. Alhamdulillah, syukur…:)

Untuk sebarang pertanyaan mengenai Premium Beautiful, you all boleh contact Mama at: +60 19 – 4419 180 (Izyan), or you can always email me at: lea4016@yahoo.com / lea4016@gmail.com. Jangan segan-segan ya. Insya Allah, Mama akan cuba bantu ibu-ibu yang ingin tampil langsing dan cantik semula.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

6 thoughts on “Premium Beautiful Tingkatkan Kuantiti Susu Badan

  1. Salam

    Nak tumpang tanya, sy menyusu anak pakai long Bra tapi somehow baby muka baby kearah sy dan tak pandang breast. Lama-lama nipple sy sakit sgt sebab positioning tak betul. sy turunkan cup long girdle seperti yang diarahkan.pls advice.

  2. Hmm, positioning kurang betul yer? Normally, biler dah pakai PB nie, breast akan up skit. So, your nipple will be kat atas from the usual. Maybe kena adjust cara positioning your baby from normal yang you buat biler pakai bra menyusu. Maybe kena lft up skit maser menyusukan baby biler pakai PB…:)

    Kalau nak lagi selesa, maybe maser menyusukan baby, longgarkan tali bra PB tue, and betul2 keluarkan your breast from the cup…:)

    Hope this will help you…:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *