Melancong Ke Seluruh Dunia

Amboi, title. Bukan main lagi.

Alhamdulillah, syukur…:) Untuk entry kali ini, Mama teringin untuk share salah satu pengalaman Mama dalam business ini, iaitu, travel around the world, for free.

Yes, it is true, salah satu insentif daripada company kepada usahawan di dalam business ini adalah melancong ke luar negara secara percuma.

Ketika Mama awal-awal join business ini, melancong ini bukanlah salah satu priority buat Mama. Sebab bagi Mama, melancong itu adalah perkara yang membazir. All I want is the extra money that this business offers me. Itu sahaja.

One of my dreams, is to save up money, as fast as I can untuk pergi Haji ketika waktu muda. Itu memang impian Mama. The ultimate.

But, my mentor selalu cakap, if you can travel for free, why not? For free, tidak menggunakan sesen pun duit kita. Why not?

Masa awal-awal Mama buat business ini, my mentor selalu menceritakan yang company akan provide 5-star services untuk setiap free trip yang company offers. Kita akan dilayan ibarat kita ini adalah anak Sultan Brunei. Ha, boleh bayangkan atau tidak?

At first, Mama sendiri tidak percaya, until Mama sendiri qualified my first trip to Hong Kong. Ketika itu, my income terus melonjak kepada RM5k. Masya Allah, Mama rasa seperti mahu menjerit. Mama called ayah and let him know. Memang bersyukur sangat-sangat. And memang benar apa yang my mentor bagitahu. Fight trip, income pun besar. Ibarat menyelam sambil minum air. Kill 2 birds with a stone. Buat satu benda dapat 2 benda.

Mama memang tidak dapat bayangkan, bagaimana rupa hotel 5-stars. Sebab tidak pernah jejak pun. And, when we arrived in the hotel in Hong Kong, yang paling Mama terkejut adalah bilik air bilik hotel tersebut.

L Hotel Nina Hong KongWe stayed at L Hotel Nina in Hong Kong. Bilik air transparent. Masa itu, satu sahaja ayat Mama yang keluar, “Macam mana hendak mandi?” Later on we discovered that ada curtain rupanya. Punyalah jakun, kan? Ibarat kata my mentor, tidak mengapa kalau kita jakun, as long as we experience it ourselves. Hehehe…:)

Free Trip To Hong Kong SummaryYa Allah, memang masa ini semua benda we all dapat secara percuma. We all dapat pergi ke Disneyland secara percuma. Mainlah sampai muntah. Ketika inilah Mama found out yang Ayah sebenarnya memang takutkan roller coaster. Hahahaha…:D

Makan minum, semua ditanggung sepenuhnya oleh syarikat. Rasa hendak menangis, sebab we all makan di restoran mewah. Memang kalau pergi sendiri, tidak termakanlah Mama di tempat seperti itu. We all ronda-ronda kota Hong Kong di waktu malam. We all memang had fun gila-gila ketika itu. One of the best moments ever.

My second trip was Vietnam. Masya Allah, ketika itu Mama berjaya bawa my business partners pergi sama. Memang rasa macam hendak menangis. Sebab Mama rasa seronok tengok muka mereka yang turut seronok sebab dapat pergi free trip yang company offer. Hanya Allah S.W.T. yang tahu bagaimana happy nya hati Mama ketika itu.

Free Trip To Vietnam SummaryWalaupun orang selalu cakap, “Alah, setakat Vietnam sahaja. Memang selalu aku pergi Vietnam pun,” Tapi, ketahuilah, kalau Mama ada duit sekalipun, belum tentu Mama akan fly ke Vietnam. Sebab utama Mama buat business ini adalah untuk saving dan untuk pergi buat Haji ketika waktu muda. Selagi termampu. So, Mama memang sayangkan duit untuk simply pergi trips yang berbayar. So, Mama hanya mampu grab any peluang yang company offer, sebab ia adalah percuma.

Ketika ini, Mama banyak sangat belajar mengenai sejarah penduduk Vietnam, and barulah Mama kenal Ben Thanh Market yang tersangatlah murah.

Seingat Mama, ketika di Vietnam, we all memang tidak sempat untuk berasa lapar, sebab company menyediakan makan minum yang teramatlah sedap. Asyik makan sahaja kerja we all ketika itu.

My third trip was Holland and Belgium. My first Europe trip.

Free Trip To Holland And Belgium SummaryKalau orang lain, maybe sudah berkali-kali rasanya fly ke Europe. But, as I’ve said it before, i am not someone yang akan keluarkan duit untuk fly ke mana-mana luar negeri, selagi hajat Mama untuk menunaikan haji belum tercapai. Alhamdulillah, syukur, company buka offer pakej ke Europe and Mama grab sahaja peluang tersebut.

Masya Allah. Subhanallah. Itu sahaja yang Mama ucapkan. Pertama kali merasa musim sejuk, sehingga ke tulang. First time tengok bunga tulips dari jarak dekat. First time menjejakkan kaki ke Europe. Mama hanya mampu mengucapkan syukur. Punyalah cantik. Punyalah nyaman. And kebanyakan gambar Mama, Mama tidak boleh hendak senyum properly, sebab terlampau sejuk…:)

And Mama tengok sendiri, orang-orang yang qualify ke Holland and belgium ini adalah orang-orang yang tersangat biasa. Ada yang makcik berusia 40-an, tidak pandai bertutur dalam bahasa Inggeris pun, tapi, mampu jejakkan kaki ke negara Europe. Masya Allah, kuatnya hati makcik ini.

My fourth trip is to London and Paris. Ketika ini, Mama baru 6 bulan bersalinkan my second child, Inas Lutfiyah.

Free Trip To London And Paris SummaryMy second Europe trip. Ketika Mama awal-awal join business ini, Mama langsung tidak tahu, yang satu hari nanti Mama dapat menjejakkan kaki ke negara yang menjadi idaman kebanyakan orang di Malaysia. Especially Paris.

Mama dapat lihat sendiri depan mata Mama Eiffel Tower. Mama pergi tengok sendiri lukisan Mona Lisa. Mama pergi tengok butik Louis Vuitton yang pertama. And paling Mama rasa happy sebab Mama tidak perlu save apa-apa sekalipun. Tidak perlu keluarkan duit sesen pun. Dapat stay hotel yang sangat mahal bagi Mama. Masya Allah. Dapat main salji. Dapat peluk mentor Mama. Dapat bergelak macam orang gila. Ya Allah, memang masa itu, Mama rasa seperti hendak menangis berkali-kali.

My recent trip was Gold Coast, Austria. Personally bagi Mama, antara trip yang paling Mama enjoy sangat-sangat.

Free Trip To Gold Coast, Autralia SummaryMama dapat pegang koala bear yang tersangatlah pemalas, sebab selalu tidur sahaja. Mama dapat tengok kangaroo dari jarak dekat. Mama dapat tengok dolphins, singa laut, dapat main theme parks, dapat tengok all the cartoon characters. Ya Allah, kalau hendak list down, rasanya tidak mampu Mama hendak sebut satu-satu. The best part, we all dapat stay di hotel di sebelah pantai yang tersangat famous, Surfers Paradise Beach. Bayangkan pagi-pagi, bangun, nampak view pantai. And dapat tengok sunrise and sunset di pantai tersebut. Masya Allah, terlampau indah sangat.

Apa yang Mama kongsikan ini, bukan untuk tujuan apa-apa pun. Just satu sahaja niat Mama. Untuk share. Sebab Mama hanya bermula dengan sebagai orang biasa. Mama selalu rasa, melancong ke luar negara ini hanya untuk orang yang tersangat kaya, yang bergelar jutawan sahaja yang mampu melancong ke luar negara. Mama adalah orang-orang biasa sahaja. Mama kerja makan gaji. Mama bukan ada saving ketika bermula dalam business ini.

Apa yang Mama tahu, Mama hanya hendakkan extra income. Itu sahaja. Alhamdulillah, syukur. Daripada hendakkan RM1k extra sebulan, Mama dapat merasa income sehingga 5-angka sebulan.

Mama percaya sangat-sangat, kalau Mama boleh, ada ramai lagi di luar sana yang lagi berkebolehan daripada Mama. Mama kerja biasa-biasa sahaja. Tetapi, Mama tengok, dalam business ini, bukan itu yang menjadi ukuran. Bukan paras rupa. Bukan rupa bentuk fizikal. Tapi apabila keinginan yang tinggi. Apabila hati kita berkatan ‘NAK!”, itu yang akan mendorongkan diri kita untuk terus berjaya.

Mama percaya, Allah S.W.T. jadikan kita, cipta diri kita, sebaik-baik manusia. Terpulang kepada diri kita untuk meletakkan diri kita sebagai apa. Sebagai orang biasa yang akan mlakukan perkara biasa.

Atau sebagai orang biasa yang melakukan perkara yang luar biasa pada dirinya.

Semua terpulang pada diri kita.

And right now, ada new offer from the company iaitu melancong secara percuma ke Austria and Hungary. So, kalau you all hendak follow Mama, jom! Contact me at: 019-4419180 (Izyan) atau email Mama at: lea4016@yahoo.com / lea4016@gmail.com untuk mengetahui bagaimana you all boleh qualify free trip to Austria and Hungary.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...