Trip To Pulau Langkawi, Kedah

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Alhamdulillah, syukur…:)

Family trip ini dianjurkan oleh AJK di tempat Ayah bekerja. Basicaaly, this is their annual family trip. Tahun lepas, mereka mengadakan family trip ke Pulau Jerejak, Pulau Pinang. And this year, mereka mengadakan family trip ke Pulau Langkawi, Kedah. It’s a good opportunity for us, since dapat bawa Syahir dan Inas jalan-jalan, dan merupakan pengalaman pertama kali buat Ayah dan anak-anak kami, menjejakkan kaki ke Pulau Langkawi.

Trip To Langkawi - 1 Trip To Langkawi - 2Kami berkumpul di Jeti Kuala Perlis, since it was near to Pulau Langkawi, sebenarnya. Maksudnya, kalau menaiki feri dari Kuala Perlis ke Pulau Langkawi, tidaklah mengambil masa yang agak lama, kalau dibandingkan dengan dari Kuala Kedah ke Pulau Langkawi.

Kami berkumpul dan bertolak pada 5th of May 2016 (Thursday).

Kami bertolak dari Sungai Petani ke ke Jeti Kuala Perlis. Perjalanan mengambil masa dalam lebih kurang 2 jam. Di sana, kami mencari tempat untuk meletakkan kereta kami untuk semalaman. Di sana, memang banyak tempat untuk hendak parking kereta, cuma kami memilih tempat ini kerana ia berbumbung. It’s not really a fancy car park, tetapi, sekurang-kurangnya ia berbumbung. I cannot remember exactly how much we pay for the fees, tetapi if I am not mistaken, dalam RM30-RM40 semalaman rasanya.

Trip To Langkawi - 3Susana di Jeti Kuala Perlis.

Trip To Langkawi - 4Syahir and Inas’s first experiences, menaiki feri ke Pulau Langkawi. Ayah memang tersenyum lebar, sebab this is his first time untuk menjejakkan kaki ke Pulau Langkawi. Nama sahaja orang Kedah, Pulau Langkawi pun tidak pernah sampai lagi…T______T

Trip To Langkawi - 22See their excited faces? Mama pakai simple-simple sahaja, sebab Pulau Langkawi ketika ini memang panaih lit-lit bak ang!

Trip To Langkawi - 5Sambil sedang menunggu ketibaan bas kami. This is suasana Jeti Pulau Langkawi. Jeti ini ada mall, and dalam mall ini ada jual coklat, pinggan mangkuk and macam-macam lagi.

Trip To Langkawi - 6 Trip To Langkawi - 23Alhamdulillah, selamat tiba di hotel kami. Kami menginap di Hotel Best Star, memang betul-betul belakang hotel ini, adalah Pantai Cenang. Allahu, happy tidak terkata. Rate hotel ini pun tidaklah mahal mana pun. Kami freshen up, solat dan bersiap-siap untuk mandi pantai. Our first activity, memang ada sukan ria bersama-sama keluarga yang menyertai family trip ini.

You all kalau hendak find out more tentang hotel ini, boleh Google “Hotel Best Star Langkawi”. Insya Allah, membantu sangat.

Trip To Langkawi - 24Mama baru realized, this was Syahir and Inas’s forst experiences juga dalam mandi pantai. Sebelum ini mereka banyak mandi pool sahaja. Apa lagi, memang menjerit ketakutan setiap kali ombak datang. Hahahah!

Trip To Langkawi - 25Alhamdulillah, my kids were having so much fun. Sun and beach, what could have gone wrong?

Trip To Langkawi - 26Pantai Cenang, you are beautiful. I’ve missed these kind of moments. Sesekali dapat melarikan diri ke tempat macam ini, memang best.

Alhamdulillah, out first day banyak dihabiskan di pantai. Selepas makan malam, we all pulang ke hotel untuk berehat. Jangan risau ya, di area hotel ini, memang banyak restoran dan ada mall yang berdekatan juga. So bab makan, jangan risau. Memang banyak.

Trip To Langkawi - 7The next day, adalah aktiviti bebas. Since we all akan check out jam 12.00 tengahari, we all decided, after breakfast untuk bawa the children pergi Underwater World. Ini adalah salah satu attractions di Pulau Langkawi. Kalau datang Langkawi, wajib pergi Underwater World.

Trip To Langkawi - 8Waktu operasi di Underwater World. I am really sorry sebab sudah terlupa tentang fees masuknya. Hahaha!

Trip To Langkawi - 9As usual, my children awal-awal masuk ke tempat amcam ini, mesti ada rasa fear.

Trip To Langkawi - 10 Trip To Langkawi - 11Some of the animals yang ada pada awal-awal perjelanan you all memasuk dan explore Underwater World.

Trip To Langkawi - 12Well, Syahir was fascinated apabila tengok kura-kura. Sabar jer la.

Trip To Langkawi - 13 Trip To Langkawi - 14Ini yang paling utama yang you all kena lawat apabila masuk Underwater World. Penguins. Apparently, I’ve seen this kind of penguins di dalam movie kanak-kanak. Hahaha!

Trip To Langkawi - 15Can you see Syahir’s face?

Trip To Langkawi - 16Syahir cuba hendak sentuh tapak sulaiman.

Trip To Langkawi - 17Giant Clam. Memang besar sangat.

Selepas melawati Underwater World, we all pulang ke hotel untuk check out. Oh ya, Underwater World ini agak dekat dari Hotel Best Star, so kalau you all hendak berjalan kaki dari hotel ke Underwater World pun boleh.

Trip To Langkawi - 18Our next destination, sebelum pulang, adalah menaiki cable car. Cable car ini adalah salah satu destinasi hot di Pulau Langkawi. Kalau sudah sampai di Pulau Langkawi, memang sayang sangat kalau tidak menaiki Cable Car.

Sebelum sampai our turn untuk menaiki cable car, we all pergi ke salah satu attraction di dalam area cable car ini iaitu pertunjukan 3D / 4D dinasours. Apparently, this show, memang require you all pakai cermin mata 3D, and you all akan naik ala-ala macam kenderaan dan melalui satu adventurwe di mana ada scene kejar mengejar dengan dinasours. So yeah, since it;s 3D / 4D, memang macam real lah kan. I was screaming like hell, as usual, and Syahir cool sahaja. Hahahaha!

Trip To Langkawi - 19Suasana di dalam area cable car. Ini di kawasan tanah ya. Nanti sudah naik cable car, memang you all akan sampai ke atas lah jawabnya.

Trip To Langkawi - 20Mama tidak pasti apakah reaction sebenar anak-anak Mama. Sama ada excited, sama ada takut. Syahir and Inas tergamam ketika berada di dalam cable car. As for myself? Mama memang gayat, lagi-lagi apabila cable car sedang menuruni menuju ke tanah. Hahaha!

Trip To Langkawi - 21View daripada dalam cable car.

Trip To Langkawi - 27Alhamdulillah, we had so much fun. It was a short vacation for all of us, but it was an enjoyable one. Insya Allah, satu hari nanti, memang Mama hendak bawa our family to more islands in Malaysia. Untuk menikmati keindahan pulau-pulau di Malaysia. Insya Allah.

Semoga info yang Mama provide di dalam entry ini, bermanfaat untuk readers Mama.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *